Doe-het-zelf Theeritueel

Een theeritueel doet je misschien denken aan een Japanse theeceremonie. Een theeritueel van Feniks Theerituelen heeft het moment van aandacht tijdens het theedrinken gemeen met een traditionele theeceremonie, maar volgt verder een eigen pad. Het is ontstaan door verschillende oude technieken opnieuw vorm te geven. Lees hier meer over de maakster.

Bij een Doe-het-zelf Theeritueel neem je de tijd om je kopje thee met bezinning te vullen. Je maakt van deze dagelijkse handeling een moment los van je normale tijdsbeleving om een intentie kracht bij te zetten, om te overdenken of om stil te zijn. Betekenis ligt in alles wat er iedere dag op ons pad komt. In je dag een moment van aandacht creëren, maakt dat we een nieuw perspectief kunnen krijgen op wat die ervaringen ons te vertellen hebben.

De vier ingrediënten van het Doe-het-zelf Theeritueel:

De geneeskracht van kruiden

Er zijn zo veel natuurlijke krachtbronnen om ons heen! We zijn alleen veelal vergeten hoe we deze bewust kunnen gebruiken. In Feniks Theerituelen vind je biologische theekruiden die je uit je omgeving kunt kennen. Vaak groeien ze al je hele leven al naast je… Tijd voor een nadere kennismaking! Je zult ze tegenkomen in de thee en ook in het verhaal van het ritueel. Meer over kruidenkracht vind je hieronder.

Een beeldend verhaal

Een beeldend verhaal helpt je bij je eigen innerlijke reis. Het prikkelt je verbeelding om ervaringen uit je eigen leven opnieuw te bekijken en betekenis te geven. Mythes, fabels en sprookjes dienen als symboolverhalen die een plattegrond kunnen zijn voor onze binnenwereld.

“Mythic imagination can break the spell of time and open us to a level of life that remains timeless. Myth is not about what happened in past times: myth is about what happens to people all the time.” -Michael Meade

Bezinning

Elke dag krijg je een bezinningsvraag die je een ingang geeft om met ogen open of dicht op ontdekkingsreis te gaan in jezelf, in je lijf en te ontdekken wat er op dat moment leeft: wat je denkt, voelt, ruikt, proeft, hoort. Een manier om even “Hallo” tegen jezelf te zeggen en te vragen “Hoe gaat het?”.

Opstelling

Deze bezinning geef je vorm in een miniatuurlandschap. In het doosje zit een inlegvel met een landschap erop. Iedere dag kies je hoe de pop-up-figuren uit het verhaal er voor jou bij staan. Bij een opstelling laat je mensen, voorwerpen of, in dit geval, pop-up-elementen delen uit jouw leven representeren. Je kiest een plek voor hen en ziet hoe ze zich tot elkaar verhouden. Zo kun je dieper ont-dekken wat er onder de oppervlakte van jouw dagelijks leven speelt.

Wil je een Doe-het-zelf Theeritueel bekijken en de de stappen van het ritueel zien?

Klik dan hier.

Grote bestellingen

De werknemers van uw organisatie of bedrijf verrassen met een theeritueel? Of de aanwezigen op uw bruiloft, verjaardag of afscheid een herinnering of bedankje meegeven? Dat kan! Neem contact op via de ‘Contact’ button hieronder en informeer naar de mogelijkheden.
parallax background

“Enjoy simple things with total intensity. Just a cup of tea can be a deep meditation.”

- Osho


Kruidenkracht

De geneeskracht van planten en bomen is eeuwenlang onze eerste bron van heling geweest. Nog niet zo gek lang geleden hadden we diepe kennis over wanneer we welk natuurlijk medicijn konden gebruiken. Nog steeds groeien deze krachtbronnen onder onze voeten. In je tuin, langs de weg, naast de sloot: overal groeien planten die onze gezondheid kunnen ondersteunen.

Feniks Theerituelen wil de verbinding tussen mens en natuur sterker en persoonlijker maken. En natuurlijke geneeskracht dichterbij brengen op een toegankelijke en eenvoudige wijze.

De kruiden in de theerituelen groeien ook in je omgeving of kun je vinden in supermarkt of moestuin. Let eens op waar je in jouw omgeving de planten of bomen uit het theeritueel kunt ontdekken!

Er is veel informatie te vinden over de geneeskracht van kruiden. In het Doe-het-zelf Theeritueel zul je geen lijstje aantreffen met de werking van de plant. Je wordt uitgenodigd dit zelf te (her)ontdekken. Wat doet een bepaald kruid voor jou? Welke associaties krijg je bij de geur of smaak? Heb je herinneringen aan deze plant of boom? En wat zegt dat je in relatie tot wat je nu bezighoudt? Bovendien komen de kruiden in de verhalen van het theeritueel voor als personages. Dit helpt je ook op weg.

En als je nieuwsgierig bent geworden en een kruid beter wil leren kennen…ga op onderzoek uit! In de bibliotheek, op het internet of… gewoon in de natuur natuurlijk. Het moment waarop je een bepaald kruid tegenkomt kan je ook iets vertellen. Wat vertelt het jou dat dit kruid nu op je pad komt?

DIY Doe Het Zelf

Feniks Theerituelen nodigt je uit jouw Doe-het-zelf Theeritueel naar je eigen hand te zetten! Beklad, beschilder en beplak jouw miniatuurlandschap en pop-up-figuren zoals jij ze graag wilt zien. Volg je creativiteit. Voel je ook vrij in de opstelling die je met de pop-up-figuren in het landschap maakt. Bekijk zelf welke elementen je misschien nog meer een plek wilt geven om helderheid te krijgen over wat je bezighoudt. Vind je het leuk jouw creatie te delen en anderen te inspireren? Leuk! Deel een foto van je ritueel op social media; volg de groene incoontjes onderaan de pagina.

En dan nog dit

Let op: De geneeskracht van kruiden is op zich dichtbij en toegankelijk, maar niet altijd ongevaarlijk. Als je medicijnen gebruikt, met ziektes of ernstige aandoeningen kampt, als je zwanger bent of borstvoeding geeft is het altijd raadzaam extra na te gaan of je een kruid wel of niet mag nuttigen. Vaak zijn kleine hoeveelheden geen probleem, maar ‘better safe than sorry’. In de theezakjes van Feniks Theerituelen staat ook een notitie als je op moet letten.

Wist je dat je een kruidenthee officieel geen thee noemt, maar een infusie? Dit is omdat er geen groene, witte of zwarte thee (van de thee plant) in zit, maar enkel kruiden.
©Feniks Theerituelen