Madeleen Bloemendaal

Feniks Theerituelen is opgezet door Madeleen Bloemendaal. Naast de theerituelen is deze site ook het verzamelpunt voor alle andere activiteiten die zij met de wereld wil delen. Via madeleenbloemendaal.nl kun je hier dus ook zijn aangekomen.

“Mijn wortels liggen in het theater als regisseur en docent. Ik heb jaren voorstellingen gemaakt en kunstonderwijs mogen ontwikkelen en geven. Het scheppingsproces heeft mij altijd gefascineerd en in het theater kun je dit eindeloos onderzoeken. Hoe er vanuit niets iets ontstaat. Magisch! Hoe vanuit ideeën zich een hele wereld kan manifesteren. Beeldende verhalen met een mythische laag trekken mij het meest. Ze spreken door alle tijden heen en vertellen ons iets over zowel onze buitenwereld als onze binnenwereld. Ze doen aansprak op ons onbewuste. Ze prikkelen ons persoonlijke en ons collectieve onbewuste om aan de oppervlakte te komen. Carl Jung zei: “One does not get enlightened by imagining figures of light, but by making the darkness conscious.” De aarde en de mensheid hebben dit werk nodig. En er ligt veel helingswerk op ons te wachten. Ik geloof dat alles mogelijk is als we daar vanuit ons hart naartoe bewegen.

Mijn onderzoek naar in het scheppingsproces zette zich voort in een studie tot Herborist, kruidengeneeskundige. Van een zaadje tot plant! Hier vond ik ook verdieping in de zoektocht naar dingen die omonstotelijk echt zijn in dit leven en er altijd toe doen. Zoals de relatie met ons lichaam. En hoe planten en bomen ons kunnen helpen genezing te vinden bij disbalans in ons lijf. Door het belang van natuurverbinding voor ons welzijn zelf wezenlijk te ervaren, heb ik me hier verder in verdiept bij o.a. de prachtige organisatie 8Shields en ik schoolde me tot Natuurcoach.

Naast het theater en de kruidenleer kwam er een derde grote liefde bij die mij nu in staat stelt verbindingen te maken in al het werk dat ik doe: Opstellingen. Een mooie systemische werkvorm om te ont-dekken welke dynamieken er onder de oppervlakte van ons dagelijks leven werkzaam zijn. Zoals dat gaat in mijn moestuin: er is een deel dat ik kan zien en een goot deel dat ik niet zie, omdat het zich ondergronds afspeelt. Maar wat ik aan de oppervlakte zie heeft zijn wortels in de grond. Dus om bepaalde groeiprocessen (of sterfprocessen!) te begrijpen is het van belang dat ik zicht krijg op wat er onder de oppervlakte gebeurd.

In mijn werk als Opsteller en Natuurcoach begeleid ik individuen en groepen bij hun persoonlijke processen om hen meer zicht te laten krijgen op het verhaal dat zich in hun leven ontvouwt om deze tevens dieper te begrijpen. En verhalen en geneeskrachtige planten zorgen voor extra ondersteuning en schoonheid tijdens deze innerlijke reizen.”         Madeleen Bloemendaal (1982)

Meer biografie, klik hier.

“Only what you are, what you have realized and embodied can you support in others.”

- Thomas Hübl


Fotografie vlnr Kim Callens, EchtMooij, Lennart Monaster.

“Myths remind us of the symbolic presence within all the lost-and-found adventures that alone can give life meaning. Losing touch with the world of myth means losing the sense that life is deeply meaningful, full of meaning trying to be revealed at each twist and turn in the ongoing drama.” -Michael Meade